Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom u uw bedrijf wilt verkopen, of waarom het misschien een goede keuze is om te overwegen uw bedrijf te verkopen. Gaat u met pensioen, of bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wat de reden ook is, er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden voordat u uw bedrijf succesvol kunt overdragen. In deze blog overlopen we belangrijke factoren.

Beslis of dit het juiste moment is

Voordat u uw bedrijf daadwerkelijk kunt verkopen is het na te gaan of dit het juiste moment is om uw bedrijf te verkopen. Dit is een belangrijke beslissing die niet zomaar gemaakt kan worden. Er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat u de beslissing neemt zoals: zit uw bedrijf in een groeifase of een neergang? Zijn er persoonlijke omstandigheden waardoor verkoop de beste optie is? Wat verwacht u van de koper?

Het vinden van de juiste koper

Als u eenmaal heeft besloten dat de verkoop van uw bedrijf de juiste keuze is, is de volgende stap het vinden van een potentiële koper. Er zijn veel verschillende kopers met elk hun eigen motivaties en doelstellingen, dus dit kan lastig zijn. Past de koper bij uw bedrijf? U moet een koper vinden die de visie van de toekomst van het bedrijf met u deelt maar ook bereid is om een eerlijke prijs te betalen. Voor de overdracht van uw bedrijf raden we aan samen te werken met een makelaar of fusie- en overnameadviseur. Zij hebben ervaring in uw bedrijfstak en kan u helpen met een juiste keuze te maken bij het vinden van een koper.

Onderhandelen over de verkoopprijs

Zodra u een potentiële koper hebt gevonden die geïnteresseerd is in de overname van uw bedrijf, is de tijd van onderhandelen aangekomen. Dit kan een opgave zijn, aangezien u de best mogelijke prijs voor uw bedrijf wilt krijgen maar zich ook niet wilt verlagen en hierdoor geld op tafel laat liggen. Door een professional in te schakelen kan dit proces soepeler verlopen. Hierdoor kan hij u helpen bij uw bedrijf verkopen, en wordt u door het algehele proces geleidt.

Sluiten van de deal

Na het zakelijke deel over het onderhandelen achter de rug te hebben, is het tijd de deal te sluiten en uw bedrijf officieel over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Dit proces varieert afhankelijk van het type bedrijf dat verkocht wordt. Meestal omvat dit de ondertekening van de koopovereenkomst en de overdracht van het eigendom. Zodra de deal is gesloten, is het tijd om te beginnen aan uw nieuwe uitdaging!