Hoewel het in Europa eigenlijk allemaal vrijwel gelijk getrokken is – het betalen met de euro – kan dit in andere landen nog wel eens grote verschillen hebben! Zo vind je in een aantal landen in Europa al een andere muntsoort, laat staan als je de Europese grens over gaat en bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Azië. In Azië vind je veel verschillende soorten muntstukken; ieder met een verschillende waarde. Het maakt het betalen er niet makkelijker op, maar gelukkig went het omrekenen snel. Daarnaast zijn er voor het omrekenen ook een hoop tools te gebruiken. Wij geven je graag een aantal extra tips met betrekking tot betalen in het buitenland! 

Zorg voor verschillende betaalmogelijkheden

De beste tip voor jou, is dat je ervoor moet zorgen dat je zoveel mogelijk verschillende betaalmogelijkheden beschikbaar hebt. Uiteraard zorg je ervoor dat je altijd wat kleingeld op zak hebt en neem je je pinpas mee, maar voor onvoorziene uitgaven of betaal plekken waar een pinpas niet geaccepteerd wordt, kan een creditcard ook goed van pas komen (tip: ICS Cards). 

Geld wisselen

Omdat er in verschillende landen met verschillend geld wordt betaald, zal je er baat bij hebben om de munteenheid van dat specifieke land op zak te hebben. Dit geld is op verschillende manieren te verkrijgen, en voornamelijk in grote steden en op vliegvelden zie je veel geldwisselkantoren. Trap hier niet in! Zulke kantoren zullen een commissie vragen voor de dienst (het geld wisselen) waardoor jij dus uiteindelijk te veel betaald voor het muntgeld dat je ervoor terugkrijgt! Onze tip: pin het geld bij een pinautomaat! Hierin zal je ook merken dat de valuta iets verschilt met de daadwerkelijke koers, echter heb je dit zelf in de hand én je krijgt sowieso meer waarde voor je geld dan bij een kantoortje. 

Pinpas instellen

Een makkelijk maar vaak onvoorzien foutje; in de app van je betaalpas dien je voordat je de stap naar het buitenland zet de ‘’wereld-functie’’ aan te vinken. Als je dit uit hebt staan, zal jouw pinpas in het buitenland geblokkeerd zijn. Het komt vaak genoeg voor dat mensen dit niet weten, daarom wijzen we je er graag op! Scheelt weer een ongemakkelijk telefoontje naar de bank. 

Pincode onthouden

In het buitenland zal het sneller voorkomen dat je je pincode opeens niet meer weet; de warmte, de drukte, nieuwe indrukken, je gebruikt je pinpas misschien minder vaak en bij een nieuwe creditcard zal je waarschijnlijk nét een nieuwe pincode te hebben onthouden. Het is handig om jouw pincode ergens te noteren, maar dan wel op een plek waar niemand erachter komt. Zo kan je bijvoorbeeld een contact in jouw telefoonlijst aanmaken en de vier cijfers van jouw pincode in zijn of haar telefoonnummer verstoppen!