In feite wil een lening oversluiten zeggen dat je een nieuwe lening gaat afsluiten om één of meerdere andere leningen waarover je al beschikt af te lossen. Het doel hiervan is bijvoorbeeld om lagere rentetarieven te krijgen. Of op een andere manier de kosten van leningen te verlagen. Daarnaast kan een reden voor het oversluiten van een lening ook zijn dat men de lening over een langere termijn wilt uitstrekken. Op deze manier wordt het maandelijks terug te betalen bedrag lager. De totale kosten worden hierbij uiteraard hoger en dit is dus enkel in noodzakelijke gevallen gewenst.

Waarom een lening oversluiten?

Met het oversluiten van een lening kunnen de voorwaarden voor een lener gunstiger worden. Men gaat hierbij een nieuwe lening aan waardoor de voorwaarden van de oude lening(en) worden vervangen door betere voorwaarden. Hierdoor krijg de lener minder kosten, een andere looptijd of een makkelijkere betalingsstructuur.

Veel kredietverstrekkers bieden mogelijkheden to het oversluiten van een lening. Echter geldt voor bijvoorbeeld hypotheken dat de rentetarieven iets hoger zijn.

De belangrijkste reden waarom men kiest voor het oversluiten van een lening is om een lening te krijgen die meer betaalbaar is. Iemand kan bijvoorbeeld in 2006 een hypotheek hebben afgesloten van 30 jaar tegen 6%. Stel dat je vandaag de dag een dergelijke hypotheek kan afsluiten tegen 4%, dan kan je maandelijks 2% besparen. Men kan er dan voor kiezen om een lening over te sluiten. Zo is het mogelijk om iedere maand veel geld te besparen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bekijk voordat je een lening gaat oversluiten altijd eerst naar de voorwaarden van je huidige lening(en). Probeer een goed beeld te krijgen van wat de kosten zijn. Kijk ook altijd goed of je een boete moet betalen als je bijvoorbeeld je lening vooruit gaat aflossen. Soms kan het niet meer de moeite zijn een lening over te sluiten omdat de kosten zo hoog oplopen.

Heb je de kosten goed op een rijtje staan? Dan kan je aanbieders gaan vergelijken. Er zijn websites te vinden die aanbieders op een rijtje zetten. Zo kan je de meest gunstige aanbieder uitkiezen en je lening oversluiten.