Bij het afsluiten van een hypotheek kom je met aantal mensen in contact. Een hypotheekadviseur en notaris zijn hier voorbeelden van. Als je voor het eerst met deze mensen te maken krijgt weet je waarschijnlijk nog niet precies wat ze doen. Wij hebben het voor je uitgezocht en hebben het in “Jip en Janneke taal” voor je vertaald. Na het lezen van dit blog weet je precies wat een hypotheekadviseur en notaris doen.

Hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur houdt zich met veel meer zaken bezig dan dat er van te voren vaak gedacht wordt. Allereerst kijkt die naar de haalbaarheid van je wens. Dit doet hij door de maximale hypotheek te bereken. Wanneer dit duidelijk is kun je gericht opzoek naar een woning. Heb je jou droomhuis vervolgens gevonden? Dan begint pas het echte werk voor de hypotheekadviseur. Hij verzameld al jouw financiële gegevens en zet ze op een rij. Vervolgens moet je een keuze gaan maken in een aantal zaken. Vaak komen er verschillende hypotheekvormen, rente percentage, hypotheekvoorwaarden en verzekeringen aan bod. De adviseur helpt je hierin met het maken van de beste keuze. Op basis van de keuze die je maakt kun je vervolgens je maandelijkse lasten berekenen. Hierdoor weet je precies wat straks kwijt bent. Vervolgens is het wachten tot dat alles goedgekeurd wordt. Wanneer alles rond is kun je gaan tekenen bij de notaris. Neem is een kijkje bij hypotheekadviseur Oldenzaal voor nog meer informatie. 

Notaris

Wanneer je alles geregeld hebt bij de hypotheekadviseur kun je naar de notaris. Een notaris helpt je het opstellen van een rechtsgeldig document. Bij het aankopen van een huis stelt de notaris vaak drie documenten op: een koopcontract, leveringsakte en hypotheekakte. 

Koopcontract

In het koopcontract staan alle afspraken die er tussen de kopen en verkopende partij gemaakt zijn. Aan bod komt wie de kopende en wie de verkopende partij is wie is wat verschuldigd en de datum van de overdracht. Wanneer er andere afspraken zijn gemaakt over eventuele overname van goederen staat dat ook hierin vermeld.

Leveringsakte

Met de leveringsakte wordt de kopende partij officieel eigenaar van de woning. Het tekenen van de Leveringsakte gebeurd op de dag van de overdracht nadat de woning door jouw is geïnspecteerd. Op deze manier weet je zeker dat het huis opgeleverd zoals jullie in de koopakte afgesproken hebben. Wanneer alles is zoals afgesproken kan er getekend worden waarna je de sleutels ontvangt.

Hypotheekakte

In de hypotheekakte staan alles afspraken die je hebt gemaakt met de hypotheekverstrekker. Hierin staat je het huis als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker in ruil voor de hypotheek. Dit doet de verstrekker om zichzelf te beschermen voor wanneer er eventueel niet meer betaald kan worden. Het onderpand verdwijnt nadat alles is afbetaald. 

Wil je meer informatie over wat een notaris doet? Neem dan is een kijkje bij VWZ notarissen.