Als je een aanhanger hebt, dan kan je gaan kijken naar makkelijke accessoires, waaronder oprijplaten. Oprijplaten zijn echter niet geschikt voor elke aanhanger. In deze blog gaan wij het belang van oprijplaten en de verschillende soorten oprijplaten behandelen. Zodat jij na het lezen van deze blog de juiste oprijplaat kan kiezen voor jouw doeleinden! 

Waarom zou je oprijplaten gebruiken?

Hieronder hebben wij in een opsomming genoteerd waarom je oprijplaten zou gebruiken en wat de voordelen ervan zijn:

 1. Veiligheid: Oprijplaten zorgen voor een stabiele en veilige manier om goederen te laden en lossen. Je kan namelijk gemakkelijk een kruiwagen in de aanhanger rijden en je hoeft niets omhoog te tillen, wat de kans op ongelukken en blessures vermindert. 
 2. Efficiëntie: Door het gebruik van oprijplaten kan zware lading snel en met minder inspanning worden geladen en gelost, denk bijvoorbeeld aan het rijden van een auto op de aanhanger.
 3. Veelzijdigheid: Oprijplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en sterktes, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan voertuigen en machines. En als je ze niet vaak gebruikt, kan je ook kiezen voor simpele oprijplaten. 
 4. Kostenbesparing: Door het verminderen van de arbeidsintensiteit en het risico op schade aan zowel de lading als het transportmiddel, kunnen oprijplaten op lange termijn kostenbesparend zijn.

 

Uit welk materiaal bestaan oprijplaten?

Oprijplaten zijn gemaakt van diverse materialen, elk met unieke eigenschappen en voordelen, we benoemen ze hieronder:

Aluminium:

 • Lichtgewicht: Aluminium oprijplaten zijn gemakkelijk te verplaatsen en op te slaan, wat ze ideaal maakt voor regelmatig gebruik.
 • Roestbestendig: Aluminium is bestand tegen corrosie, wat betekent dat deze oprijplaten duurzamer zijn in vochtige of zoute omgevingen.
 • Sterkte: Hoewel licht, zijn aluminium oprijplaten verrassend sterk en kunnen ze aanzienlijke gewichten dragen.

Staal:

 • Duurzaamheid: Stalen oprijplaten zijn extreem sterk en kunnen de zwaarste ladingen aan, ideaal voor commercieel gebruik.
 • Kosten: Over het algemeen zijn stalen oprijplaten goedkoper dan aluminium versies, wat ze een goede keuze maakt voor budgetbewuste kopers.
 • Robuustheid: Ze zijn bestand tegen zware schokken en slijtage, wat ze geschikt maakt voor frequent en zwaar gebruik.

Kunststof:

 • Veelzijdigheid: Kunststof oprijplaten kunnen worden gebruikt voor lichtere ladingen en zijn vaak modulair, waardoor ze aanpasbaar zijn aan verschillende situaties. Echter worden deze in de aanhangerwereld niet veel gebruikt.
 • Weerbestendig: Ze zijn bestand tegen roest en rotten niet, wat ze geschikt maakt voor gebruik in verschillende weersomstandigheden.
 • Lichtgewicht en draagbaar: Deze oprijplaten zijn het makkelijkst te hanteren, wat ze ideaal maakt voor occasioneel gebruik door doe-het-zelvers.

Welke oprijplaat is voor jou het beste?

Het gebruik van oprijplaten voor aanhangers biedt genoeg voordelen die het transport van zware en omvangrijke items vergemakkelijken. Van de duurzaamheid en sterkte van staal tot de lichtgewicht en corrosiebestendige eigenschappen van aluminium, er is een oprijplaat voor elke behoefte. 

Kunststof oprijplaten bieden een uitstekende tussenoplossing met veelzijdigheid en weerbestendigheid. Door de juiste oprijplaten te kiezen, kan je de veiligheid en efficiëntie van jouw transporttaken aanzienlijk verbeteren, terwijl je tegelijkertijd de belasting voor jouzelf en jouw apparatuur vermindert. Mocht je nog vragen hebben over de verschillende genoemde oprijplaten, neem dan een kijkje bij Aanhangwagendirect.nl voor een groot aanbod aan oprijplaten.