Een huis verkopen dat volledig of gedeeltelijk gerenoveerd moet worden: velen zien dat als een onmogelijke opgave. Want wie koopt nu een half afgewerkte woning? Het is inderdaad niet gemakkelijk om zo’n woning aantrekkelijk aan te bieden op de markt. Een nieuwbouwwoning zal sneller verkopen, aangezien het veel mooier oogt. Toch zijn er tal van voordelen, zowel voor de koper als voor de verkoper, om voor een te renoveren woning te gaan. Wij zetten deze voordelen graag even op een rijtje.

Voordelen voor de verkoper

Renoveren zorgt voor heel wat stress. Vaak willen verkopers daarom geen hele renovatieplanning meer maken voor het huis waaruit ze uiteindelijk toch gaan vertrekken. Een huis verkopen en een nieuwe woning kopen, zorgt al voor de nodige spanning. Dan kan je de stress van een renovatie wel missen.

Bovendien moeten we er geen doekjes om winden dat renoveren heel wat geld kost. Je kan uiteraard wel een bestek laten opmaken, maar houd er dan rekening mee dat de kosten vaak onderschat worden, en je dus duurder zal uitkomen dan gepland. Zijn deze kosten de moeite dan wel waard?

Voordelen voor de koper

Een eerste belangrijk aspect waarom mensen gaan voor een renovatiewoning, is hun budget. Een verouderde woning kost natuurlijk heel wat minder dan een volledig vernieuwd huis of appartement. Wanneer je budget wat lager ligt dan gemiddeld, kan je de meeste nieuwbouwwoningen al van je lijstje schrappen, en blijven vaak de renovatiewoningen als optie over. Je moet dan natuurlijk wel de renovatiekosten mee in rekening nemen, maar deze kosten kunnen over een langere termijn worden gespreid. Daarnaast geniet je van een verlaagd btw-tarief op renovatie, namelijk 6% in plaats van 21%, waardoor je heel wat kan besparen.

Bovendien kan je de woning naar je eigen hand zetten. Tijdens de renovatiewerken kan je jouw eigen stijl en voorkeuren integreren, zodat de woning helemaal jouw ding wordt. En vergeet zeker ook niet de charme en authenticiteit van een huis met een geschiedenis.

Maak jouw ‘te renoveren woning’ aantrekkelijker dan ooit

Gelukkig zijn er heel wat tips and tricks om jouw woning met heel wat charme te presenteren. Gebruik bijvoorbeeld waardevol en veelzeggend beeldmateriaal en voorzie een duidelijke omschrijving van het potentieel van de woning.

Je kan ook een stapje verder gaan, en de hulp van een specialist inschakelen. Zo heb je bijvoorbeeld Rebird, een uniek marketingconcept van Kasper en Kent dat ‘te renoveren woningen’ op de markt te koop aanbiedt alsof ze reeds gerenoveerd zijn. Het principe van Rebird is simpel: je verkoopt jouw woning als een kant-en-klaar renovatieproject. De koper voert de renovatie uit, maar alles werd al voor hem berekend en voorbereid. Rebird maakt een uitgebreid renovatiedossier op waarin je een volledige offerte van de renovatie terugvindt, evenals de kwalitatieve aannemers die de renovatiewerken zullen uitvoeren. De renovatiekosten zitten bovendien inbegrepen in de aankoopprijs van de woning. Bij de aankoop van de woning is alles dus al geregeld, zodat je zorgeloos het traject van de renovatie kan doorlopen. Interessant voor koper én verkoper, dus.